вівторок, 23 жовтня 2018 р.

Задачі з генетики для 10 класу
І варіант

1.У людини ген полідактилії (шестипалості) (Р) домінує над геном нормальної будови руки (р). Від шлюбу гетерозиготного шестипалого чоловіка з п’ятипалою жінкою народилося двоє дітей – п’ятипалий і шестипалий. Які генотипи дітей?
2.Забарвлення нічної красуні успадковується за проміжним типом, а нормальна висота домінує над карликовістю. Схрестили між собою дигетерозиготні рослини. Потім пилком з одержаних рожевоквіткових карликових рослин запилили всі гібриди нормальної висоти з червоними квітками. В результаті одержали 540 рослин. Скільки з них теоретично повинно бути червоноквіткових карликових рослин?
3.У хлопчика І група крові, у його сестри – ІV. Визначте групи крові і генотипи їхніх батьків.
4.У свійських курей зчеплений з Х-хромосомою ген має летальну дію. Яка частина потомства загине, якщо схрестити курку з гетерозиготним півнем?


ІІ варіант

1.Ген комолості  (безрогості) домінує над геном рогатості. Яке потомство слід чекати від схрещування рогатого бугая з гомозиготною комолою коровою?
2.У мушки дрозофіли відсутність очей успадковується як рецесивна ознака, а нормальна будова крил домінує над зачатковими крилами. Безоку муху з нормальними крилами, гетерозиготну за алеллю будови крил, схрестили з мухою, яка має нормальні очі і є гетерозиготною за обома ознаками. Визначте генотип і фенотип потомства.
3.Гетерозиготний чоловік, який має ІІІ групу крові, одружився з жінкою, яка має І групу крові. Визначте можливі генотипи і фенотипи їхніх дітей.
4.Здорова жінка, батько якої хворів на гемофілію, вийшла заміж за здорового чоловіка. Яка ймовірність народження дитини-гемофіліка?