середу, 11 вересня 2019 р.

Промайнуло безтурботне літо, і перший дзвінок запросив у клас моїх рідних шестикласників. "Гідність людини - гідність країни" - саме такою була тема першого уроку. Діти та їхні батьки стали свідками та активними учасниками тренінгів, які були спрямовані на формування самоповаги, вміння цінувати себе , а також особистої гідності. Ми всі дійшли висновку, що живемо в прекрасній країні, яка має величезну кількість приводів почувати себе на високому рівні серед цивілізованих країн світу. Нам усім потрібно навчитися цінувати і поважати себе. Лише після цього нас будуть цінувати інші.





«Не читай про науку, а займайся наукою!». Саме під таким гаслом працює міжнародна науково-освітня програма GLOBE в Україні. Global Learning to Benefit the Environment – це  глобальне вивчення та спостереження з метою поліпшення довкілля.
   Учасниками програми є учні, вчителі, вчені-екологи 152 країн світу, які проводять спостереження за довкіллям, складають власні звіти,вносять дані на сайт і можуть використовувати глобальні дані для власних подальших досліджень
   На початку 2019 року учні 5-А класу ОНЗ «Романівська гімназія»  (кл.кер.Волтарніст Тетяна Віталіївна) створили клуб «ЕКОС» і долучилися до міжнародної спільноти GLOBE. Команда у складі 5 учениць (Степанюк Ольга, Майка Марія, Гуменчук Анастасія, Коверчук Анастасія і Коверчук Софія) брала участь одразу у двох проектах цієї міжнародної програми – «GLOBE Марафон» та  Весняна Європейська фенологічна кампанія 2019 ( 2019 Spring Phenology Campaign).
   Успішна участь  команди «ЕКОС»  та її керівника (Волтарніст Т.В.) у цьогорічному «GLOBE Марафоні» була відзначена подякою та дипломами  Міністерства освіти на науки України і Національного еколого-натуралістичного центру України(наказ №49 від 16 травня 2019р).
  Впродовж березня-травня учні гімназії проводили фенологічні спостереження за липою серцелистою в рамках Європейської фенологічної кампанії 2019. Було надіслано велику кількість фото та повідомлень до дискусійного форуму, введено  багато показників у міжнародну базу даних програми GLOBE. За результатами цієї кампанії навчальний заклад КУ ОНЗ «Романівська гімназія» отримав сертифікат учасника науково-освітньої  програми GLOBE.
   Усвідомлюючи важливість своєї наукової діяльності,  члени команди «ЕКОС» продовжують власні дослідження, адже вони нещодавно стали учасниками Осінньої Європейської фенологічної кампанії 2019. Важливо, що кожна дитина через свою практичну діяльність підвищує рівень екологічної освіти та свою екологічну свідомість, пропагує її серед  знайомих та друзів. Чим більше людей долучатиметься до загальної справи вивчення стану довкілля, його охорони, тим більші шанси у нашої прекрасної планети зберегти себе.











Презентація "Тканини" буде корисною для перегляду учнями 7-х та 8-х класівhttps://drive.google.com/file/d/1s_CwzfLeY0_SnwhuvjzleU87isCj7IaZ/view?usp=sharing